Gnocchi alla Sorrentina

Geplaatst op - 31 Maart 2019

Napoli en goed (lees vooral ook: veel) eten zijn bijna synoniemen van elkaar. Vooral de zondagse lunch staat bekend als zeer uitgebreid en ik ben daar inmiddels - te vaak - getuige van geweest. Al dit lekkere eten wil ik natuurlijk niet voor mezelf houden, ook al moet ik je wel direct waarschuwen. Een jaar geleden lustte ik nog geen pasta en inmiddels is ook bij mij het bekende gevecht met de kilo's toch wel begonnen. Ik word volgestopt met te grote porties lekker eten, maar geniet zelf eigenlijk ook teveel om het te weigeren. Gelukkig leren de mamma's mijn grenzen steeds beter kennen en wordt het steeds minder onbeleefd om wat te weigeren, dus uiteindelijk geloof ik dat het wel goed gaat komen. Jij kunt echter natuurlijk je eigen portie kiezen, dus ga vooral los met dit recept.

Het eerste gerecht dat ik wil delen is ook direct één van mijn favorieten. Het heet: gnocchi alla sorrentina en je spreekt het uit als njokki alla sorrentina. Gnocchi zijn een type pasta, gemaakt van aardappels en bloem en dit recept is een versie uit Sorrento, een schilderachtig stadje aan de "overkant" van de golf van Napoli. De eerste keer dat ik gnocchi at, zoals te zien op de foto, was tijdens zo'n beruchte zondagse lunch. Of zij dit recept gevolgd heeft, weet ik niet zeker, ik moet nog eens op cursus bij haar, maar het is zeker erg vergelijkbaar. Direct na de eerste keer was ik verkocht aan de gnocchi en inmiddels heb ik dit recept al vaak bereid, ook in Nederland. Het heeft me nog nooit teleurgesteld! Er zijn natuurlijk veel meer manieren om ze te eten, maar dit is wel een beetje de klassieker. foto van mijn eerste bord gnocchi
Mijn eerste keer gnocchi, bereid door een échte Italiaanse Mamma


Ingrediënten

  • 200 gram kruimige aardappels
  • 200 gram bloem
  • 200 gram tomaten
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 100 gram buffelmozzarella
  • 1 wortel
  • 1 steel selderij
  • 1/2 gesnipperde ui
  • olijfolie
  • verse basilicum
  • zout


Voordat je afgeschrikt wordt door de ingrediënten, wil ik je toch nog een tip geven. Ik zou je vooral aanraden om echt niet af te wijken van de buffelmozzarella. Als je eenmaal het verschil geproeft hebt tussen de goedkope pakjes die verkocht worden onder de naam mozzarella en de échte, zul je zien dat het z'n geld waard is en wil je nooit meer anders. En dan snap je waarschijnlijk ook waarom in Italië mozzarella zo ongeveer overal doorheen gedaan wordt, maar toch vooral ook los gegeten wordt. Koop dus de échte buffelmozzarella. De regel is een beetje: hoe meer vocht er uit de mozzarella komt tijdens het snijden, hoe beter. Natuurlijk kun je ook een ander merk kiezen, maar zanetti is een veilige keuze.
Mocht je nou echt haast hebben, kies dan als saus de verse pastasaus "napolitana" en koop de verse gnocchi van albert heijn. Ook hier geldt weer: een andere soort kan ook prima, maar met deze ingrediënten heb ik hem meestal bereid en was ik erg tevreden.


Bereiding

Was de aardappelen en kook ze, ongeschild. Schil en stamp de aardappels fijn terwijl ze nog warm zijn. Voeg de bloem en het zout toe en maak een fijn deeg, zodat het goed gemengd is. Rol een lange sliert van ong 1 cm breed en snijd stukjes van 2-2,5 cm. Druk met een vork streepjes erin, zodat het de klassieke look heeft. Als de gnocchi teveel aan de vork blijven plakken, doe je wat bloem aan de vork om dit te voorkomen. Breng een grote pan water aan de kook en voeg zout toe. Voeg per keer een paar gnocchi toe, en haal ze uit het water als ze boven komen drijven.
Bereid een saus door de tomaten, selderij, wortel en ui in olie aan de kook te brengen. Voeg aan het eind een paar gesneden blaadjes basilicum toe en nog wat olie. Meng de gnocchi door een deel van de saus en leg de helft op de bodem van een (glazen) ovenschaal. Snijd de mozzarella in stukjes en verdeel over de gnocchi. Bestrooi met een ruime hoeveelheid Parmezaanse kaas, voeg de overgebleven gnocchi toe. Maak de kaas op en verdeel de rest van de saus. Bak ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden

Buon appetito!



Reacties